ΠΕΡΙΟΧΗ

Τοποθεσία

Το Μαρμάρι είναι η κύρια θαλάσσια πύλη της Νότιας Εύβοιας καθώς απέχει μόνο μια ώρα από τη Ραφήνα. Το όνομά του οφείλεται στην παραγωγή του φημισμένου τοπικού μαρμάρου. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε έναν όμορφο όρμο αγναντεύει ένα σύμπλεγμα από μικρά νησάκια, τους Πεταλιούς. Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού βρίσκεται η παραλία του Φυγιά με άμμο και σκιά από τα αρμυρίκια. Σε πολύ κοντινή απόσταση (10 λεπτά) βρίσκεται η Κάρυστος με το όμορφο λιμάνι και την έντονη ζωή. Προς την πλευρά του Αιγαίου το τοπίο γίνεται λίγο πιο άγριο αλλά οι  εικόνες και οι παραλίες ανταμείβουν.

 

Με ορμητήριο τον Άνω Φηγιά, 2 χλμ. απόσταση από το Μαρμάρι, μπορείτε να οργανώσετε διάφορες εξορμήσεις και να γνωρίσετε ένα ξεχωριστό τοπίο με μεγάλη βιοποικιλομορφία και ιστορία

“Οι Πεταλιοί”

Τα 9 αυτά μικρά νησιά με τα τιρκουάζ νερά, τις αμμώδεις χρυσές παραλίες, και την πλούσια βλάστηση συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που θυμίζει εξωτικό προορισμό.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται οργανωμένες καθημερινές εξορμήσεις με σκάφος είτε για κολύμπι είτε για καταδύσεις στην γεμάτη ενδιαφέρον υποθαλάσσια περιοχή των νησιών.

Τα περισσότερα από τα νησάκια είναι ακατοίκητα εκτός από τρία τα οποία είναι ιδιόκτητα, ενώ είναι από τα πρώτα νησιά που αγόρασαν ιδιώτες και ανέκαθεν προσέλκυαν πλούσιους και διάσημους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ένα από αυτά ανήκει στην οικογένεια Εμπειρίκου με το υπέροχο αρχοντικό και ένα άλλο στην οικογένεια Καρνέζη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα κομμάτι 200 στρεμμάτων ανήκει στα παιδιά του Picasso τα οποία αναπαλαίωσαν τους πρώην βασιλικούς στάβλους και υποδέχονταν για πολλά χρόνια τους διεθνούς φήμης φίλους τους

“Παραλίες”

Υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες σε κοντινή απόσταση από τη Σελήνη, είτε από την πλευρά του Αιγαίου ή από την πλευρά του Ν. Ευβοικού. Μερικές από αυτές είναι το Ποτάμι, ο Λιμνιώνας, το Γιαννίτσι, του Καλλιανού, η Αμυγδαλιά, του Μπούρου, οι Αλυκές, το Πόρτο Λάφια, Χρυσή Άμμος.

“Καταδύσεις / Windsurfing

Η κατάδυση στα νερά της Ν. Εύβοιας και ειδικά στα νησάκια των Πεταλιών είναι πολύ δημοφιλής δραστηριότητα. Η πληθώρα θαλάσσιας ζωής ενθουσιάζει τους φίλους των καταδύσεων και του ψαρέματος. Στην Κάρυστο λειτουργεί το πιστοποιημένο με τα πρότυπα PADI καταδυτικό κέντρο «Dikelas Dive Center», το οποίο είναι έτοιμο να σας μυήσει στα μυστικά των καταδύσεων προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια.

Οι φίλοι των θαλασσίων σπορ είναι σίγουρο ότι θα βρουν αυτό που ζητάνε στην Νότια Εύβοια. Οι ιδανικές συνθήκες που κυριαρχούν στην περιοχή και τα μελτεμάκια του Αυγούστου ευνοούν όλους όσους τρελαίνονται για Windsurfing και ιστιοπλοΐα.

“Εκδρομές”

Η περιοχή της Νοτίου Εύβοιας προσφέρει πολλές επιλογές. Είναι ένα μέρος γεμάτο εκπλήξεις καθώς η εναλλαγή των τοπίων είναι εξαιρετικά έντονη.

Όρος Όχη – Το φαράγγι του Δημοσάρη

Η περιοχή της Όχης δεσπόζει στο τοπίο της Νοτίου Εύβοιας καθώς αποτελείται από το όρος Όχη, τον κάμπο Καρύστου, το ποτάμι Πλατανιστού και το ακρωτήρι του Καφηρέα. Λόγω της σπάνιας φυσικής ομορφιάς της έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Τα δώρα της φύσης στην περιοχή της Όχης είναι υπέροχα: πλούσια γεωλογία, ευεργετικό κλίμα, βουνά με εκατοντάδες πηγές, πλούσια βλάστηση και διαφορετικοί οικότοποι, με πάνω από 700 είδη φυτών, ορισμένα εκ των οποίων πολύ σπάνια.

Τα μονοπάτια, οι ημιονικές οδοί και τα λιθόστρωτα καλντερίμια, ήταν κάποτε οι μοναδικοί δρόμοι επικοινωνίας και μεταφοράς στην περιοχή της Όχης. Διασχίζουν δύσβατες περιοχές όπου δεν έχει φτάσει ακόμη δρόμος.

Η κατάβαση στο φαράγγι του Δημοσάρη είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή για πεζοπορία. Το φαράγγι ξεκινάει από τις πηγές του ποταμού Δημοσάρη, στο όρος Όχη, στα 1.386 μέτρα υψόμετρο και μετά από περίπου 10 χλμ. μέσα στη φύση καταλήγει στην παραλία του Καλλιανού. Το μονοπάτι έχει πολύ καλή σήμανση και το μεγαλύτερο μέρος της πεζοπορίας γίνεται κάτω από πλατάνια.

Στο πάνω μέρος του φαραγγιού βρίσκεται το Καστανόδασος με τις υπεραιωνόβιες καστανιές.

Δρακόσπιτα

Τα Δρακόσπιτα είναι πάνω από 20 στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Εύβοιας, το σπουδαιότερο όμως είναι εκείνο που βρίσκεται στην κορυφή της Όχης. Το αρχαίο αυτό ορθογώνιο κτίσμα είναι κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους. Οι τοίχοι είναι τόσο χοντροί που οδηγούν σε σκέψεις ότι οι ασήκωτες πέτρες έχουν τοποθετηθεί εκεί από υπεράνθρωπους. Αποτελεί γενικά μυστήριο το πώς και για ποιο λόγο έχουν κατασκευαστεί τα Δρακόσπιτα.

Το μεσαιωνικό «Καστέλλο Ρόσσο» στην Κάρυστο και οι γιγαντιαίοι μονολιθικοί κίονες στη θέση «Κύλινδροι» στο χωριό Μύλοι είναι μερικά ακόμη από τα πολλά αξιοθέατα της περιοχής.